Europa predvodi globalnu energetsku tranziciju: Komisija pozdravlja ambiciju razvoja obnovljivih izvora energije u EU

Ambiciozan politički sporazum o povećanju korištenja obnovljivih izvora energije u Europi postignut je između pregovarača iz Komisije, Europskog parlamenta i Vijeća. Odnosno, 2 od 8 zakonskih prijedloga iz paketa Clean Energy for All Europeans (usvojen od strane Europske komisije 30. studenoga 2016.) dogovoreno od strane zakonodavaca. Dana 14. svibnja usvojen je prvi element paketa, Direktiva o energetskoj učinkovitosti građevina. Dakle, napredak i zamah prema daljnjem razvoju Energetske teče dobro, a trud započet od strane Junckera, pod prioritetom “stabilne ali fleksibilne energetske unije i politika klimatskih promjena”, ispunjava svoja obećanja.

Novi regulatorni okvir uključuje obvezujući cilj udjela OIE za EU 2030. godine od 32%, s klauzulom za reviziju do 2023. godine. To će u velikoj mjeri pridonijeti političkom prioritetu Komisije što ga je izrazio predsjednik Juncker 2014. godine. Izrazio ga je kako bi Europska unija postala svijetski broj jedan u obnovljivim izvorima energije. To omogućaba Europi da zadrži svoju vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, u energetskoj tranziciji i ispunjavanju ciljeva postavljenih Pariškim sporazumom. Složena pravila danas također služe za stvaranje poticajnog okruženja za ubrzanje ulaganja u inovacije i modernizaciju svih ključnih sektoria. Prelazimo prema modernom i čistom gospodarstvu uzimajući u obzir energetske različitosti i gospodarske strukture diljem EU. Osim jačanja našeg zakonodavstva o energiji i klimatskim promjenama, EU nastoji razviti i provesti mjere koje će poticati ulaganja, stvoriti radna mjesta, poboljšati vještine, osnažiti i inovirati industrije te osigurati da u tom postupku ne bude zapostavljen niti jedan građanin, radnik ili regija.

Povjerenik EU-a za klimu i energiju, Miguel Arias Cañete rekao je: “Obnovljivi izvori energije su dobri za Europu, a Europa je dobra u obnovljivoj energiji. Ovaj rezultat je teško postignuta pobjeda naših nastojanja da utvrdimo pravi potencijal europske energetske tranzicije. Ova će nam ambicija pomoći u ispunjavanju naših ciljeva iz Pariza, stvoriti više radnih mjesta, smanjiti potrošačke izdatke i smanjiti uvoz energije. Posebno sam zadovoljan novim europskim ciljem od 32%. Obvezujuća priroda cilja također će pružiti dodatnu sigurnost ulagačima. Sada pozivam Europski parlament i Vijeće da nastave pregovore i prihvate ostale prijedloge paketa Clean Energy for All Europeans. To će nas postaviti na pravi put ka dugoročnoj strategiji koju Komisija namjerava predstaviti do kraja ove godine”.

Glavna postignuća:

  • Novi, obvezujući cilj za udio obnovljivih izvora u energetici za 2030 od 32%, uključujući i revizijsku klauzulu do 2023. godine.
  • Popravlja dizajn i stabilnost shema potpora za obnovljive izvore energije.
  • Racionalizira realizaciju i smanjenje birokratskih postupaka.
  • Uspostavlja jasan i stabilan regulatorni okvir za vlastitu potrošnju.
  • Povećava ambicije za sektore transporta i grijanja/hlađenja.
  • Poboljšava održivost korištenja bioenergije.

Sljedeći koraci

Nakon ovog političkog dogovora, Direktivu će službeno morati odobriti Europski parlament i Vijeće. Nakon što ga odobre u narednim mjesecima, ažurirana Direktiva o obnovljivoj energiji objavit će se u Službenom listu Unije i stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja. Zemlje članice morat će prenijeti nove elemente Direktive u nacionalni zakon 18 mjeseci nakon stupanja na snagu.

Izvor: Europa.eu