Europska investicijska banka odustaje od financiranja fosilnih goriva

Europska unija prestati će financirati projekte vezane uz naftu, plin i ugljen krajem 2021. godine, smanjujući tako godišnja ulaganja za 2 milijarde eura.

Europska investicijska banka (EIB), odnosno tijelo za financiranje EU-a, zabranit će financiranje većine projekata koji se baziraju na fosilnim gorivima. Zabrana će stupiti na snagu godinu dana kasnije nego što je prvotno predloženo lobiranjem država članica EU.

Od 2013. godine do sad, EIB je financirala ukupno 13,4 milijarde eura takvih projekata. Prošle godine financirala je projekte vrijedne oko 2 milijarde eura.

Prema novoj politici, energetski projekti koji se prijavljuju za financiranje iz EIB-a morat će pokazati da mogu proizvesti jedan kilovatni sat energije uz istovremeno ispuštanje ugljičnog dioksida ispod 250 grama, što isključuje tradicionalne elektrane na plin.

Projekti vezani uz plin su još uvijek mogući, ali bi se morali temeljiti na onome što je banka nazvala “novim tehnologijama”, poput izdvajanja i spremanja ugljika, kombiniranja proizvodnje topline i energije ili miješanja obnovljivih plinova s ​​fosilnim prirodnim plinom.

Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a zadužen za energetiku rekao je: “Ovo je važan prvi korak, ali nije i posljednji korak.”

Projekti vezani uz plin prilično su česti u državama članicama EU-a jer se na njih gleda kao na čišću alternativu ugljenu i nafti pri napuštanju fosilnih goriva.

Organizacije za zaštitu okoliša pozdravile su odluku EIB-a, ali su izrazile razočaranje zbog jednogodišnje odgode.

“Pozdravljamo Europsku investicijsku banku i one zemlje koje su se žestoko borile da joj pomognu postaviti ovo globalno mjerilo”, rekao je Sebastien Godinot, ekonomist u World Wildlife Fund-u.

Lobiranje

Odluka EIB-a uslijedila je nakon što su prošli tjedan ministri financija EU-a jednoglasno podržali postupno ukidanje financiranja projekata baziranih na fosilnom gorivu kako bi se time pomoglo u borbi protiv klimatskih promjena.

Odluka o financiranju planirana je prošlog mjeseca, ali je odgođena zbog podjela unutar bloka jer su neke zemlje htjele nastaviti s financiranjem plina.

To je potaknulo gospodina McDowella da 5. studenog napiše pismo prema trenutnim 28 dioničara banke te državama članicama EU, sugerirajući da se odustane od prvotno predloženog prestanka financiranja 2020. godine te kao novi rok postavi kraj 2021. godine, nešto za što je Europska komisija lobirala.

EIB ima ambiciozne ciljeve za održivo financiranje. Gospodin McDowell rekao je da banka želi “postaviti standard”, odnosno ono što bankama znači uskladiti se s Pariškim sporazumom.

Prosvjedi protiv fosilnih goriva intenzivirali su se posljednjih godina, aktivisti iz skupina poput Extinction Rebellion zahtijevaju od vlada hitne mjera smanja emisije ugljika i zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti.

Izvor: BBC