Europske elektrane na ugljen mogle bi ove godine izgubiti 6,6 milijardi eura

Izvještaj pokazuje kako se proizvodnja energije iz ugljena teško nadmeće s jeftinijim obnovljivim izvorima i plinom.

Četiri od pet europskih elektrana na ugljen je neprofitabilno, a njihovi vlasnici bi ove godine mogli imati čak 6,6 milijardi eura gubitaka, navodi se u novom izvješću.

Proizvođači ugljena iz EU-a gube novac jer se ne mogu natjecati s jeftinijim obnovljivim izvorima i plinom, rekao je Matt Gray iz Carbon Tracker-a, istraživačkog centra koji je sastavio izvješće. “Bez dramatičnih promjena, ti bi se gubici mogli održati i u narednim godinama.”

Energija iz ugljena pogođena je rastućom cijenom ugljičnih kredita u EU koje industrije moraju kupiti ako su im emisije CO2 iznad određene razine. Trošak ovih kredita utrostručio se od 2017. na više od 25 eura po toni CO2.

Carbon Tracker navodi je da njihova otkrića upozoravaju investitore i donositelje politika da se pripreme za zatvaranje svojih postrojenja na ugljen do 2030. godine. Od 154,4 GW kapaciteta u EU, 45 posto se već planira ugasiti do 2030., 13 zemalja članica obavezalo se da će ih do tada potpuno ukinuti, navodi lobistička skupina Beyond Coal Europe. Sedam zemalja se uopće nije obvezalo na energiju na ugljen.

Zajedno s elektranama koje gube taj novac, tvorci politike suočavaju se sa “neizrecivim problemima” ako će ih dugoročno podržavati, navodi se u izvješću, jer: “[vlade] će morati odabrati hoće li: proslijediti troškove komunalnim službama i uništiti vrijednost dioničara; proslijediti troškove potrošačima i povećati račune; ili ih financirati iz zajma ili poreza. “

Njemačka, najveći europski potrošač ugljena, izgleda da je najosjetljivija na gubitke, navodi se u izvješću, predviđajući kako će elektroenergetska kompanija RWE ove godine izgubiti 975 milijuna eura od svojih elektrana na ugljen. Izložene su i iste usluge u Španjolskoj i Češkoj.

U siječnju je njemačka komisija za ugljen preporučila uklanjanje svih elektrana na ugljen do 2038., ali postoji težnja prema ranijem cilju, s obzirom da zemlja također planira obustaviti nuklearnu energiju do 2022. godine.

Berlin je pristao potrošiti 40 milijardi eura do 2038. godine – što je velik dio u zajednicama za iskopavanje ugljena – kako bi se ublažio gospodarski udar: ugljen trenutno čini 40 posto proizvodnje električne energije.

“Plan njemačke vlade je ukinuti ugljen do 2038. godine, ali vjerojatno i prije zbog tržišnih zbivanja”, rekla je Claudia Kemfert iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja.

Ali Max Gierkink iz Instituta za ekonomiku sa sjedištem u Kölnu bio je skeptičan da će ugljen biti eliminiran do 2030. – jer se i nuklearna energija postupno ukida i jer bi stvaranje infrastrukture za obnovljive izvore energije moglo potrajati.

Također nema dovoljno poticaja za izgradnju elektrana na plin potrebnih za zamjenu proizvodnje iz ugljena, rekao je. Postoje dijelovi Europe u kojima će elektrane na ugljen i dalje profitirati, navodi se u izvješću.

Poljski pogoni mogli bi u 2019. godini ostvariti ukupni profit od 631 milijuna eura zahvaljujući subvencijama i višim veleprodajnim cijenama električne energije nego drugdje u Europi. To je uglavnom zato što poljska vlada nije potaknula konkurenciju iz obnovljivih izvora nižih troškova i nerado uvozi više plina iz Rusije.

Izvor: Financial Times