Europski parlament proglasio klimatsku i okolišnu izvanrednu situaciju

Komisija mora osigurati da se svi prijedlozi usklade s ciljem 1,5 ° C te da EU smanji emisije za 55 % do 2030. godine kako bi postala klimatska neutralna do 2050. godine, s posebnim pozivom na smanjenje globalne emisije iz brodskog i zrakoplovnog prometa.

EU bi se na Konferenciji UN-a trebala obavezati na neto-nultu emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine, navodi Parlament.

Uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Madridu od 2. do 13. prosinca, Parlament je u četvrtak odobrio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i okolišna izvanredna situacija u Europi ali i svijetu. Parlamentarci također žele da Komisija osigura da se svi relevantni zakonodavni i proračunski prijedlozi u potpunosti usklade s ciljem ograničavanja globalnog zagrijavanja na ispod 1,5 ° C.

U odvojenoj rezoluciji Parlament poziva EU da dostavi svoju strategiju za što skorije, ali najkasnije do 2050. godine, postizanje klimatske neutralnosti UN-u. Zastupnici također pozivaju novu predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da u European Green Deal uključi cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55 %.

Globalna smanjenja emisija brodskog i zrakoplovnog prometa

Zastupnici kažu kako trenutne ambicije u zračnom i brodskom prometu nisu u skladu s potrebnim smanjenjem emisija. Sve bi zemlje trebale uključiti emisije iz međunarodnog brodarstva i zrakoplovstva u svoje nacionalne planove za doprinose (NDC). Također potiču Komisiju da predloži da pomorski sektor bude uključen u EU sustav trgovanja emisijama (ETS).

Više financijske potpore za borbu protiv klimatskih promjena

Zemlje EU trebale bi barem udvostručiti svoj doprinos međunarodnom fondu za zelenu klimu, kaže Parlament. Zemlje članice EU najveći su davatelji javnih financija za klimu i proračun EU-a trebao bi u potpunosti biti u skladu s međunarodnim obvezama. Također napominju da obećanja razvijenih zemalja ne ispunjavaju kolektivni cilj od 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine.

Na kraju, oni hitno pozivaju sve zemlje EU da ukinu sve izravne i neizravne subvencije na fosilna goriva do 2020. godine.

Citat

„Europski je parlament upravo zauzeo ambiciozno stajalište s obzirom na predstojeći COP 25 u Madridu. S obzirom na klimatske i okolišne izvanredne situacije, ključno je smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55% u 2030. Također šalje i jasnu i pravovremenu poruku Komisiji nekoliko tjedana prije objave poruke o zelenom sporazumu “,” rekao je Pascal Canfin, predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, tijekom rasprave u ponedjeljak.

Izvor: https://www.europarl.europa.eu/