Ministri istočne Europe potaknuti će EU na veću potporu bioekonomiji

Očekuje se kako će sastanak Vijeća EU-a donijeti zajedničku deklaraciju ministara poljoprivrede i znanosti istočne Europe – trud koordiniranog istočno-europskog lobija za istraživanja u Bruxellesu.

Ministri poljoprivrede i ministri znanosti istočnih zemalja EU udružili su snage kako bi zatražili veću potporu iz Bruxellesa u pomaganju razvoja održive poljoprivrede i bioekonomije.

Na sastanku Vijeća EU-a održanom 28. svibnja u Bruxellesu, očekuje se da će deset ministara istočne Europe potpisati deklaraciji koju su već potpisali njihovi poljoprivredni kolege. Njome pozivaju EU na potporu međusektorskog pristupa istraživanju i razvoju u hrani, poljoprivredi, bioenergiji te drugim poljima.

Ova vrsta široke bioekonomske strategije – gledajući na cjelokupni ciklus kako se prehrambeni proizvodi s kopna i mora kreću kroz gospodarstvo – postala je tema potpisivanja EU politika istraživanja i razvoja posljednjih godina, ali je područje u kojem su članice srednje i istočne Europe zaostajale.

Međutim, istočna inicijativa ima značaj van poljoprivrede – jer predstavlja trud istočnoeuropskih članica EU-a da koordiniraju svoje lobije u Bruxellesu za istraživanje i razvoj.

Politička frustracija na istoku raste zbog činjenice da je do sada u programu EU-a za istraživanje i razvoj Obzor 2020. regija dobila samo 4,8 posto sredstava, unatoč tome što posjeduje 17 posto istraživača EU-a. Zapadni Europljani tvrde da zato što istok ne ulaže dovoljno u vlastita sveučilišta i akademije sa svrhom konkurentnosti u programu Obzor 2020., za koji kažu da bi trebao ostati usmjeren na financiranje samo najboljih istraživačkih skupina, bez obzira odakle dolaze.

Ovaj sukob između istoka i zapada postao je glavna točka u prošloj godini pregovora o sljedećem, 94,1 milijardu eura vrijednom programu Horizon Europe.

Ministri u deklaraciji kažu kako žele “naglasiti važnost šireg sudjelovanja entiteta iz zemalja srednje i istočne Europe u istraživačkim programima, uključujući Horizon Europe”.

Dodaje se: “Oni čvrsto vjeruju da bioekonomija zemalja srednje i istočne Europe zahtijeva poticaj u kojem bi istraživanja i inovacije trebale raditi zajedno s budućom CAP-om,” – ili Zajedničkom poljoprivrednom politikom, programom subvencija EU za poljoprivredu.

Inicijativu organizira BIOEAST, mreža istočnoeuropskih vlada koja je osnovana 2016. kako bi započela koordinaciju njihovih bioekonomskih interesa. U prošlosti su istočnoeuropska ministarstva djelovala u svojim vlastitim krugovima, ministarstva poljoprivrede usredotočila su se na prinose i kontrolu štetočina, a ministarstva znanosti i istraživanja na svoje izborne jedinice na sveučilištima i akademijama.

“Želimo postići da bioekonomija bude međusektorsko, horizontalno pitanje: da u tim zemljama pokrećemo strateško razmišljanje koje bi zahtijevalo raspravu među ministarstvima”, rekla je Barna Kovács, generalna tajnica BIOEAST grupe i savjetnica u mađarskom stalnom zastupništvu u EU. “Moramo udružiti snage, ministarstva poljoprivrede i istraživanja, vidjeti budućnost i pokušati iskoristiti europske fondove na bolji način.”

Skupina se prijavila na 3 milijuna eura vrijedan poziv Obzora 2020 da prošire svoj rad. No, veća je nagrada to što se istok mogao pridružiti jednom od 44 predloženih europskih partnerstava za istraživanje i razvoj u programu Horizon Europe. Iako proračuni još nisu dogovoreni, “agro-ekološka” istraživanja mogla bi uključiti najmanje 50 milijuna eura za proširenje razvoja bioekonomije diljem EU-a. Počevši od 2023. godine, ovaj sufinanciranje s državama članicama i drugima u mreži “živih laboratorija” i infrastrukture koja uključuje i poljoprivrednike i istraživače.

Grupa BIOEAST tvrdi da su problemi bioekonomije na istoku posebni – nasljeđe su sovjetske i postkomunističke povijesti. Prema izvješću grupe, poljoprivreda na istoku je daleko manje produktivna nego na zapadu, na 39,6 posto od prosjeka EU-a u razdoblju od 2013. do 2015. godine. U njemu se navode statistički podaci UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu kako je, primjerice, prinos SIE za žitarice 3,5 tona po hektaru, u usporedbi s 5,5 tona na zapadu.

Isto tako, u prehrambenoj industriji produktivnost rada je manja od polovice produktivnosti na Zapadu. Šumarska proizvodnja je niža; i slatkovodna akvakultura je, prema Bioeastu, u velikoj mjeri nepoznata “, osim relativno uske skupine stručnjaka i akademika.” , s potrebom proširenja ulaganja u biogoriva. “[Energetski] sektor suočava se s izazovima velikih ulaganja u prve generacije bio rafinerijskih kapaciteta, nejasnih ciljeva obnovljive energije, nepovezanih politika i zabluda o pitanjima održivosti”, navodi se u izvješću.

Deklaraciju Vijeća potpisali su 9. svibnja ministri poljoprivrede Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Slovačke, Slovenije i Poljske. Očekuje se kako će Rumunjska dodati svoj potpis nakon što predsjedavanje Vijećem EU završi 30. lipnja. Vijeće EU dodalo je deklaraciju na svoj dnevni red za ministre istraživanja 28. svibnja.

 

Izvor: Science Business