Miscanthus: Pametno rješenje za borbu protiv erozije

Foyer Bothey, prebivalište za osobe s invaliditetom u Gemblouxu (Vallonski grad smješten u provinciji Namur, Belgija) uskoro će se opremiti kotlom za biomasu, koji za sirovinu koristi miscanthus. Ova će odluka omogućiti tom mjestu da smanji svoje račune za 10.000 do 15.000 eura i emisije za 184 tona CO2 godišnje.

Miscanthus je višegodišnja (20-godišnja) biljka koja potječe iz Azije, poznata kao slonova trava. Ova biljka raste vrlo dobro u europskim klimatskim uvjetima, što svjedoče mnogi nasadi u Europi. Za razliku od godišnjih usjeva, miscanthus ne zahtijeva gnojidbu ili primjenu pesticida. Miscanthus se može koristiti kao životinjska stelja, hortikulturni malč, eko-građevinski materijal i gorivo. Proizvodnja energije od miscanthusa ima potpuno neutralnu ravnotežu stakleničkih plinova, posebno zahvaljujući skladištenju ugljika na razini tla i neinvazivnim karakteristikama. U Belgiji, poljoprivrednici, javne vlasti i lokalni poduzetnici zajedno rade na uspostavljanju zajedničkih projekata koji iskorištavaju mnoge prednosti i mogućnosti miscanthusa. Foyer Bothey dobar je primjer: za opskrbu budućeg bioplinska postrojenja formirao je savez s lokalnim poljoprivrednicima koji su imali koristi od financijske potpore Grada Gemblouxa, a oni su, osim toga, željeli poduzeti mjere protiv erozije.

Posljednjih godina Gembloux je jako pogođen pojavama klizišta, često poljoprivrednog podrijetla. Za borbu protiv ovog problema grad Gembloux odlučio je financirati sadnju miscanthusa na kritičnim mjestima. Prema istraživanjima, miscanthus filtrira sediment, usporava eroziju i potiče prodiranje vode u tlo uz nisku cijenu i bez posebnih održavanja od strane farmera. U ovom pilot programu trenutačno je šest poljoprivrednika; gotovo 3 hektara miscanthusa posađeno je u svibnju 2017. godine na šest lokacija; u blizini cesta i susjedstva u koja redovito dolazi do erozije. Biomasa miscanthusa će se koristiti u budućem kotlu Bothey Foyer. Rezidencija će zamijeniti godišnju potrošnju od 60.000 litara loživog ulja s obnovljivim gorivom. Financiranjem miscanthusa, grad će smanjiti troškove čišćenja ceste sljedećih 20 godina. Poljoprivrednik je u međuvremenu osiguran da generira bruto maržu od 1.350 € do 1.500 eura po hektaru godišnje uz zaštitu neposrednog okruženja.

Izvor: European Bioenergy Day