Najveće banke usvajaju nove klimatske principe podržane od strane UN-a

UJEDINJENI NARODI (Reuters) – Banke s više od 47 trilijuna dolara aktive, odnosno trećina globalne industrije prihvatile su u nedjelju nove principe odgovornog bankarstva uz podršku UN-a za borbu protiv klimatskih promjena, što bi moglo dovesti do prestanka kreditiranja fosilnih goriva.

Deutsche Bank (DBKGn.DE), Citigroup (CN) i Barclays (BARC.L) bile su među 130 banaka koje su se pridružile novom okviru uoči sastanka Ujedinjenih naroda u New Yorku koji je imao za cilj potaknuti kompanije i vlade da brzo djeluju na katastrofalno globalno zagrijavanje.

“To znači da banke moraju razmotriti utjecaj svojih zajmova na društvo – ne samo na njihov portfelj”, rekla je Simone Dettling, voditeljica bankarskog tima UN-a za inicijativu za financiranje okoliša sa sjedištem u Ženevi, prenosi Reuters.

Pod pritiskom investitora, regulatora i klimatskih aktivista, neke velike banke priznale su ulogu koju će zajmodavci morati igrati u brzom prelasku na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika.

Financiranje projekata nafte, plina i ugljena podvrgnuto je posebnoj kontroli dok klimatski znanstvenici pojačavaju zahtjeve da se globalna ekonomija dublje oslanja na fosilna goriva kako bi se spriječilo katastrofalno zagrijavanje.

Načela koja su zajednički izradili UN-ovi dužnosnici i banke zahtijevaju od zajmodavaca da:

-Uskladi svoje strategije s Pariškim sporazumom iz 2015. godine za suzbijanje globalnog zatopljenja i ciljevima koji podržava UN za borbu protiv siromaštva, odnosno Ciljevima održivog razvoja

– Postave ciljeve za povećanje “pozitivnih utjecaja” i smanjenje “negativnih utjecaja” na ljude i okoliš

– Rade s klijentima i kupcima na poticanju održivih praksi

– Budu transparentni i odgovorni prema svom napretku.

Glavni podupiratelji načela kažu da će norme potaknuti banke da usmjere svoje kreditne portfelje od imovine koje potiču velika emitiranja ugljika i preusmjere kapital na zeleniju industriju.

Kritičari tvrde da bi banke trebale ići mnogo dalje od toga te da se obavežu na postepeno ukidanje financiranja projekata vezanih uz fosilna goriva i poljoprivrednih projekata koji utječu na krčenje šuma u Amazoni, jugoistočnoj Aziji i drugim regijama.

No, novi bi standardi također mogli prisiliti te banke na odabir između prethodnog poslovanja s klijentima u sektorima s visokim udjelom ugljika i rizika da budu optuženi za odustajanje od načela ako nastave financirati takve tvrtke.

Iako je inicijativa dobrovoljna, Dettling, koja je igrala središnju ulogu tijekom 18 mjeseci pregovora s osnovnom skupinom od 30 banaka osnivača, rekla je da zajmodavci neće prihvatiti rizik reputacije zbog gubitka statusa potpisnika.

“Moraju pokazati da postižu napredak i napreduju u zadanom roku”, rekla je Dettling.

“Konačno, bankama koje nisu u skladu s obvezama i ne postižu napredak može se oduzeti status potpisnice”, rekla je.

Osobito se banke u Europi suočavaju sa sve većim regulatornim pritiskom kako bi otkrile svoju izloženost potencijalnom utjecaju na klimatske katastrofe te tranziciji na imovinu s niskim udjelom ugljika.

Guverner Banke Engleske Mark Carney, trebao je na ponedjeljak na summitu UN-a o klimi, u skladu s nacrtom dnevnog reda pridružiti se kolegama iz Francuske i Nizozemske kako bi potaknuo bolji nadzor nad klimatskim rizikom.

Ostale banke koje su se pridružile inicijativi „Načela odgovornog bankarstva“ uključuju Danske Bank (DANSKE.CO), ABN Amro (ABNd.AS), BNP Paribas (BNPP.PA), Commerzbank (CBKG.DE), Lloyds Banking Group (LLOY). L) i Societe Generale (SOGN.PA), navodi se u priopćenju.

Izvor: Reuters