Sveučilište u Hohenheimu otvara tehnološki demonstracijski centar male biorefinerije

Krajem prošlog mjeseca, kancelar Sveučilišta u Hohenheimu službeno je otvorio tehnološki demonstracijski centar male biorefinerije u sklopu istraživačke jedinice Unterer Lindenhof. Ovaj je objekt namijenjen pokazivanju malog biorefinktskog koncepta za pretvorbu svih komponenti lignocelulozne biomase u platformske kemikalije.

Tehnološki centar ima modularni dizajn te za sirovinu koristi biomasu miscanthusa iz obližnjeg nasada. Jezgra postrojenja je modul hidroksimetilfurfural (HMF) koji uključuje reaktor za pretvaranje biomase u HMF i jedinicu za odvajanje HMF od vode. Kako bi se stvorio integrirani koncept biorefinerije, u budućnosti će se dodati novi moduli za valorizaciju hemiceluloze i lignina. Bogata hranjiva otopina, koja se dobiva kao ostatak u biorefiniji, vraća se u polja nakon što se tretira u bioplinskom postrojenju koje također opskrbljuje toplinu i električnu energiju.

Troškovi pretvaranja nekadašnje klaonice u tehničko središte iznose oko 630.000 €. Projekt dobiva sredstva iz nekoliko izvora:

– Projekt GRACE (Growing Advanced Industrial Crops on Marginal Lands for Biorefineries). BBI JU projekt.

– Projekt B4B (Biorefinery for the bioeconomy in Baden-Württemberg). Ministarstvo znanosti, istraživanja i umjetnosti Baden-Württemberg.

– Projekt IBÖM03 (Backkreislauf-Basischemikalien und Kohle aus Altbackwaren). Federalno ministarstvo prosvjete i istraživanja.

Centar će poslužiti kao platforma za daljnju optimizaciju prerade i proizvoda u novim projektima i suradnjama.

Izvor: Biorrefineria