Tvrtke koje ignoriraju klimatske promjene će bankrotirati

Guverner Bank of England upozorava na financijski kolaps povezan s klimatskim promjenama.

Tvrtke i industrije koje se ne kreću u pravcu nulte emisije ugljika kaznit će ulagači i one će bankrotirati, upozorio je guverner Bank of England.

Mark Carney također je rekao kako je moguće da bi globalna tranzicija, potrebna za rješavanje klimatske krize, mogla rezultirati naglim financijskim kolapsom. Kazao je da što duže odgađaju zaustavljanje emisija, veći i rizik od urušavanja veći.

Carney je vodi aktivnosti u rješavanju opasnosti koje globalno zagrijavanje predstavlja za financijski sektor, od porasta ekstremnih vremenskih neprilika do potencijalnog pada vrijednosti imovine i sektora fosilnih goriva. Samo 20 tvrtki za proizvodnju fosilnih goriva proizvelo ugljen, naftu i plin povezanih s više od trećine svih emisija u modernom dobu.

Bank of England navodi da se do 20 milijuna dolara imovine može prekrižiti ako se klimatske krize ne riješe učinkovito. Međutim, Carney je također rekao da oni koji rade na okončanju emisija stakleničkih plinova mogu napraviti veliki posao, a to dolazi i s ​velikim potencijalom napretka za ekonomiju u Velikoj Britaniji.

U intervjuu za Guardian, Carney je rekao kako je otkrivanje tvrtki za čije poslovanje klimatske promjene predstavljaju rizik, bilo ključno za neometan prijelaz u svijet s nultom emisijom jer je investitorima omogućio povratak.

“Bit će industrija, sektora i tvrtki koje će tijekom ovog procesa biti vrlo dobro jer će biti dio rješenja”, rekao je. “Ali također će biti onih koji zaostaju i bit će kažnjeni.”

Carney je u srpnju rekao: “Tvrtke koje se ne prilagode bankrotirat će bez pitanja.”

Američke kompanije za prodaju ugljena već su izgubile 90% vrijednosti, napomenuo je, ali banke su također izložene riziku. “Kao i u bilo kojoj drugoj značajnoj strukturalnoj promjeni, banke prekomjerno izložene tim sektorima trpjeti u skladu s njima”, rekao je za Guardian.

Guverner središnje banke rekao je da će prijelaz na neto nulte emisije ugljika promijeniti vrijednost svake imovine, povećavajući rizik od šokova za financijski sustav.

“Neke će se imovine povećati, a mnoge će pasti. Pitanje je je li tranzicija glatka ili je to nešto što kasni i tada se događa vrlo naglo. To je otvoreno pitanje “, rekao je. “Što više prilagodba kasni, u realnoj ekonomiji, to je veći rizik da dođe do oštrog prilagođavanja.”

Carney je u travnju rekao: “Ulozi su nesumnjivo visoki, ali predanost svih aktera u financijskom sustavu pomoći će izbjeći klimatski “Minsky moment”- pojam koji koristimo za nagli pad cijene imovine„.

Carneyova akcija, daleko od nanošenja štete globalnoj ekonomiji, podstiče ekonomski rast, prema Carneyu. „Potrebna je akcija za postizanje neto nulte emisije, ali ona zapravo dolazi u vrijeme kada je potrebno veliko povećanje investicija na globalnoj razini kako bi se ubrzao tempo globalnog rasta, odnosno kako bi se povećale globalne kamatne stope, da nas izvuku iz zamke niske stope i niskog rasta u kojoj se nalazimo. “

Neuspjeh će nositi teške posljedice, rekao je. “Obično ne citiram bankare, ali James Gorman, koji je direktor Morgan Stanleya, rekao je neki dan: “Ako nemamo planetu, nećemo imati dobar financijski sustav.” U konačnici, to je istina.”

Velika Britanija je ostala klimatski vođa, rekao je Carney, i mogla bi imati koristi od toga kao klimatski pametno financijsko središte i industrijska sila s nultom emisijom ugljikom.

“Sigurno je da je financijski sustav u Velikoj Britaniji jedan od najsofisticiranijih u upravljanju ovim rizikom. Velika Britanija može to proširiti, za dobro Britanije, za dobro svijeta “, rekao je. „Brojna industrijska rješenja oslanjaju se na prednosti britanske inovacije, od upotrebe umjetne inteligencije u energetskim sustavima do potencijalno naprednih materijala poput grafena.”.

Carney je u utorak rekao velikim korporacijama da imaju dvije godine da dogovore pravila o izvještavanju o klimatskim rizicima prije nego što su globalni regulatori osmisle svoja i učine ih obveznim.

Reagirajući na objave Guardiana o kompanijama fosilnih goriva, Jeremy Corbyn, vođa britanske laburističke stranke, rekao je: “Laburisti će napustiti tvrtke koje ne ispune okolišne kriterije [Londonske burze] i reformirati sektor financija kako bi ostvarili dio rješenja klimatskih promjena, umjesto da sudađuju s tvrtkama koje su dio problema.”.

Izvor: The Guardian