Međunarodna grupacija “NIAR” kupila većinski udio tvrtke Bio Eco Energy Company

Zagreb, 31. srpnja 2020. – Tvrtka Bio Eco Energy d.o.o. (BEECO), održiva i inovativna hrvatska poljoprivredna tvrtka, specijalizirana za proizvodnju i distribuciju kulture Miscanthus Giganteus, namjenske kulture za proizvodnju biomase, objavila je danas da je većinu njenih udjela kupila grupacija International Group of Companies “NIAR” (NIAR).

„Akvizicija NIAR-a u iznosu od 65% udjela u BEECO-u, uz predanost ulaganju u daljnji razvoj tvrtke, ojačat će ambiciozne mogućnosti rasta i razvoja BEECO-a. Glavni će fokus biti stavljen na razvoj proizvodnje sirovie iz biomase i održivog lanca opskrbe sirovinama, koji je potreban za osiguranje visokih zahtjeva europskog kružnog gospodarstva. Miscanthus Giganteus jedna je od najpoznatijih usjeva visokih prinosa za proizvodnju biomase koja može osigurati razvoj bioekonomije EU, u skladu s ciljevima i direktivama EU. Ova akvizicija podiže vrijednost BEECO-a i njihovih sadašnjih i budućih partnera “, rekao je Klaus Holzinger, direktor poslovnog razvoja i prokurist tvrtke „Green Biomass Energy d.o.o.“(GBE). GBE posjeduje 25% dionica i služi kao upravljački partner BEECO-a otkako je tvrtka osnovana 2016. godine.

BEECO komercijalno proizvodi prvoklasni sadni materijal kulture Miscanthus Giganteus i podigao je jedan od najvećih rasadnika Miscanthus giganteusa (klon Illinois) u EU.

„Svaki rizom koji proizvodimo dolazi s poznatim podrijetlom potvrđenim od strane certifikata SGS-a o genetskom izvoru i generaciji, kao i svim potrebnim protokolarnim koracima u proizvodnji. Cijeli je proizvodni lanac pod našom kontrolom; od in-vitro do ex-vitro prilagodbe biljke u kontroliranim okolišnim uvjetima, sadnje na otvorenom na našim navodnjavanim rasadnicima, do ekstrakcije visokokvalitetnog elitnog sadnog materijala u komercijalnim količinama.”- rekao je Sergii Chabannyi, direktor tvrtke BEECO.

International Group of Companies “NIAR” grupacija je osnovana 2014. godine, specijalizirana za financijske i investicijske projekte u Istočnoj Europi i Aziji i radi na polju industrijskog razvoja, kao i alternativne energetike i agroindustrijskog sektora s fokusom na okolišno prihvatljive “zelene” tehnologije. U posljednjih pet godina, NIAR je u Ukrajini razvio solarne elektrane ukupne snage 240 MW-a. Trenutno NIAR zaključuje nekoliko projekata za obradu biomase i iskorištavanje otpada u istočnoj Europi.

„Sirovina je jedan od najvećih troškova za bilo koje postrojenje za preradu biomase, stoga je to ključni ulaz za osiguranje adekvatnog povrata ulaganja u biomasu. Da bi se imao prihvatljiv projekt, potrebno je objediniti sirovine u dovoljnoj količini da se osigura izvedivost projekta. Očigledno je da postoji potreba za pravnim subjektom koji bi mogao pružiti ključno rješenje uspostavljanja održivog lanca biomase. Akvizicija BEECO-a omogućit će nam daljnju diverzifikaciju investicijskog portfelja i osigurati “skupnu” opskrbu visokokvalitetnim sadnim materijalom Miscanthus Giganteus za vlastite projekte u području iskorištavanja biomase. Za tri godine moći ćemo uspostaviti do 50.000 hektara komercijalnih nasada biomase u Istočnoj Europi. Imamo veliku vjeru u našu investiciju.” rekla je Anna Novykova, izvršna direktorica i generalni partner grupacije International Group of Companies “NIAR” (NIAR).

“Miscanthus Giganteus je jedinstvena biljka, njegova sposobnost rasta na marginalnim tlima, njegova efikasnost u korištenju vode, neinvazivnost, male potrebe za gnojivima, značajno korištenje ugljika i visok prinos biomase čine ovu biljku “idealnom” kulturom za proizvodnju biomase.”, rekao je Roman Ilchenko, suosnivač i upravljački partner grupacije International Group of Companies “NIAR”. „BEECO posjeduje visoku stručnost i nevjerojatnu certificiranu proizvodnju na rasadnicima. Poznato podrijetlo sadnog materijala, koje su potvrdila izvješća inspekcije sljedivosti od strane SGS-a čini BEECO jedinstvenim i vodećim na tržištu EU. Jako smo zadovoljni dogovorom!” istaknuo g. Roman Ilchenko.

Na fotografiji: Anna Novykova, izvršna direktorica i generalni partner grupacije i  Roman Ilchenko, suosnivač i upravljački partner grupacije International Group of Companies “NIAR” na jednom od rasadnika kulture Miscanthus Giganteus (BEECO rasadnik, Popovača, Hrvatska).