Životni ciklus i prinosi

Tijek rasta kulture Miscanthus x giganteus je jednostavan. Iz podzemnih rizoma novi izdanci rastu svake godine. Ti izdanci se razvijaju u uspravnu, robusnu stabljiku koja može doseći 0.5 – 1m visine, promjera 10mm, u periodu od sadnje do kraja kolovoza u prvoj godini. Stabljike imaju izgled sličan bambusu, obično su ne razgranate i sadrže spužvastu unutrašnjost. Od treće godine nadalje može se očekivati maksimalna visina 2,5 do 3,5 metra.

Nakon prvog jesenskog mraza, hranjiva se vraćaju u rizome. Lišće se suši i pada na tlo te poboljšava organsku strukturu tla. Stabljika se preko zime suši te do ožujka količina vlage u stabljici Miscanthusa pada na manje od 20%. Nakon toga slijedi mehanička žetva, a početkom proljeća se ponavlja ciklus rasta.

Prve godine Miscanthus x giganteus  razvije dvije do tri stabljike. Druge godine oko 15, a treće godine kada naraste oko 2,5 metra visine razvije oko 50 stabljika po biljci. Željeni prinosi se mogu očekivati od treće godine nakon sadnje. Potencijal rasta ovisi o temperaturi, kapacitetu vode u tlu, količini padalina i suncu. S toga možemo zaključiti da su sunčeva svjetlost i vlaga vrlo bitni.

Prinosi će se mijenjati ovisno o starosti usjeva i okolišnim uvjetima specifičnim za područje na kojem se uzgaja. Usjevu je potrebno tri do četiri godine da dosegne zrelost i kapacitete visokih prinosa (do pet godina na jako marginalnim tlima). Nakon ove početne faze, idućih, minimalno 15 godina, Miscanthus je u polju i žetva se odvija svake godine.

Prinosi su u prvoj godini oko 2-3 tone po hektaru, te nisu vrijedni žetve. Stabljike nije potrebno kositi i one se mogu ostaviti u polju za iduću godinu. Međutim, kako se u proljeće planira aplikacija translokacijskih herbicida, te je stabljike potrebno ukloniti kako bi se izbjegla neželjena apsorpcija djelatne tvari. Nakon druge godine, žetva se odvija redovno.

Prinosi druge godine mogu varirati od 8-10 tona/ha, a treće godine između 16-25 tona/ha sa količinom vlage od 20%. Prinosi dostižu maksimum nakon 3-4 godine. Razlog varijacije u prinosima u početnim godinama i godinama kada biljka dostiže svoj maksimum ovisi o sadnom materijalu, gustoći sadnje, tipu tla i klimi. Opskrba vodom može utjecati na dulji period tzv. početne faze.